SamenLoop voor Hoop Badhoevedorp 2013 – Videografisch Verslag

Videografisch Verslag van de SamenLoop voor Hoop die gehouden is te Badhoevedorp op 15 en 16 juni 2013. Deze lange film (circa 40 minuten) bevat fragmenten van interviews met Riet Verbeek en Arthur Oudendijk (resp. vice-voorzitter en voorzitter van de commissie SamenLoop voor Hoop Badhoevedorp), Fred van Leeuwen (onderzoeker Nederlands Kanker Instituut, Antoni van Leeuwenhoek Huis), Milco Lust (Directeur Markt Amsterdam Nieuw West van de Rabobank), Harry Oudendijk (deelnemer familieteam). Bevat ook fragmenten van optredens of workshops van DJ Peter (deleukstedj), Lindy Hop, The Black Birds, Chelsea & Emanuela, Midnight Xperience, The Sting Live, Michael Roberts, The Dance & Ballet Company, Joyce Stevens, Chicane en Sultana.
Gepresenteerd door ceremoniemeester Hennie van Zanten. Bijzondere sprekers waren verder Theo Weterings (burgemeester gemeente Haarlemmermeer) en Joost Reijns (Nederlands kampioen Korte Baan Zwemmen).

Zie voor deze en andere samenlopen: samenloopvoorhoop.nl
Zie ook de Facebook pagina van deze editie: facebook.com/SamenloopvoorhoopBadhoevedorp

Geheel belangeloos gemaakt voor de SamenLoop voor Hoop Badhoevedorp en de Stichting Mondelinge Geschiedenis Nederland (“Documentatie Eigentijdse Volkscultuur”) door Huib J. Lirb en Feliz Coll (Dutch Indies). Met dank aan John Twigt (ENG camera en leentoestellen podiumcamera’s), Elandri Fourie (productie-assistentie), Jeroen Verbeek (occasional boom pole operator), Arthur Oudendijk (occasional interviewer, producer). De producent bedankt ook Merel Elsen voor haar redactionele ondersteuning (programma).
©2013 Huib J. Lirb / Dutch Indies / SMGN De producent beschikt over de nodige licenties (op eigen titel en binnen de vennootschap van Museion Media) voor de muziek die in montage is toegevoegd voor zover de producent die muziek niet zelf heeft gecomponeerd en uitgevoerd. In het omgevingsgeluid zitten flarden van muziek die door derden zijn gemaakt tijdens het benefiet evenement – daarvan is géén geluidsbron direct afgetapt. Mocht u inbreuk op andermans rechten niettemin vermoeden of heeft u verder vragen over beeld- en geluidsrechten, neemt u dan contact op met hjlirb@smgn.org.
Tags: Samenloop voor Hoop Badhoevedorp, Badhoevedorp, Lirb, Coll, Goede doelen, KWF Kankerbestrijding

“Mitakuye Oyasin” – We zijn allemaal aan elkaar verwant

“Er is wel eens gezegd dat Amerikaanse indianen de kanaries van de mijnenwerkers zijn”, waarmee gedoeld wordt op de functie van de vogels in de mijn om zodra ze dood neervallen te “waarschuwen” dat er gas is vrij gekomen; zo kun je ook aan de behandeling van de inheemse bevolking de staat van rechtvaardigheid van een samenleving afmeten.

Ik heb nét pas gelezen dat Russell Means is overleden, bijna een jaar geleden, afgelopen october (10 november 1939 – 22 october 2012). Daarmee heb ik wereldnieuws gemist en dat bedoel ik niet sarcastisch want Russell Means was een groot man. (Er is vast wel aandacht aan zijn overlijden besteed in Nederland maar je kunt niet altijd alles bijhouden.) Deze invloedrijke activist, zelf Oglala Lakota en als krijger actief op de barricade van Wounded Knee in 1973, kwam op voor de rechten van zijn eigen volk en dat van alle inheemse bevolkingen van Noord-America. Lange tijd is hij de aanvoerder geweest van de American Indian Movement. Hij is ondanks alle tegenslagen en frustraties altijd strijdbaar gebleven en zijn toewijding tot de schone zaak van de mensenrechten en het volkenrecht heeft hem soms in verrassende contexten doen manifesteren. Zoals in films vanaf 1992 met zijn rol als de goedaardige Chingachgook in The Last of The Mohicans.

In tegenstelling tot hetgeen zijn tegenstanders vaak lijken te hebben gesuggereerd, stelde hij zich niet onmogelijk op. Dat blijkt mooi uit het volgende citaat:
“You see the one thing I’ve always maintained is that I’m an American Indian. I’m not a Native American. I’m not politically correct. Everyone who’s born in the Western Hemisphere is a Native American. We are all Native Americans. And if you notice, I put “American” before my ethnicity. I’m not a hyphenated African-American or Irish-American or Jewish-American or Mexican-American.” (geciteerd op “zijn” IMDB pagina).

Het motto van zijn eigen website somt het eigenlijk op: “Mitakuye Oyasin … (We are all related)”. We zijn allen elkaars verwanten.

En naar diezelfde verbondenheid werd ook verwezen door de Native American of American Indian rockband Redbone in de song “We Were all Wounded at Wounded Knee” in 1973; volgens Wikipedia heeft dat in Nederland op nummer 1 gestaan terwijl het in de VS werd geweerd. De boodschap van verbroedering door de erkenning van verwantschap voorbij de bloedband was daar, althans zolang nog gekoppeld aan Wounded Knee zelf, nog steeds staatsgevaarlijk.

De scherpe kantjes zijn er inmiddels af. Of nog niet?

Zie behalve mijn link hieronder dus vooral ook zijn eigen website (http://www.russellmeans.com) voor meer informatie en videomateriaal.