Gisteren zijn we naar de premiere geweest van “Met jou heb ik geleerd”, de Mexicaanse “Road Movie” van Wilfred Evers over Joris Linssen met zijn band Caramba. Met mijn bijzondere complimenten voor het schitterende camerawerk van Maarten Schellekens en het goede geluid – vaak onder moeilijke omstandigheden geregistreerd – van Menno van den Berg. Wilfred heeft er echt een prachtige film van gemaakt. Ikzelf heb de openingstitel geanimeerd en aan het onderliggende videomateriaal gerelateerd (motion graphics). Het is een prachtige film geworden die ongetwijfeld veel mensen zal aanspreken. Want de thematiek raakt universele waarden. Zoals “mariachi” het levenslied is, zo is “Met jou heb ik geleerd” ook eigenlijk ook een soort levensfilm waarin de gevarieerde stemmingen zich ontvouwen, als de accordion zelf, met steeds weer een nieuwe “vista” op het gestileerde leven. Leve de Vriendschap!
Maandelijks archief: september 2013
Met de experimentele helicopter van Enrico Forlanini (1877) op weg naar de oplossing van een 500-jaar oud probleem.
De functionele belofte van Leonardo da Vinci’s visionaire projectie van een helicopter is na 500 jaar door moderne experimenten eindelijk waarheid geworden. De eerste moderne impulsen kwamen met de stoomaangedreven helikopters van Gustave Ponton d’Amécourt & Guillaume Joseph Gabriel de La Landelle (1861) en Enrico Forlanini (1877).
Aan het meer van Bracciano, zo’n 40 kilometer benoorden Rome, ligt een geweldig mooi museum dat de ontwikkeling van de Italiaanse militaire luchtvaart vertelt aan de hand van de meest prachtige vliegmachines (originelen, replica’s en “sterk” gerestaureerde tussenvormen), modellen, foto’s en andere documenten. Het Museo Storico dell’Aeronautica Militare di Vigna di Valle, dat overigens gratis toegankelijk is, ligt aan het meer waar veel vroege successen zijn geboekt met watervliegtuigen tot in zeker de midden dertiger jaren van de vorige eeuw, met als absolute climax de schitterende roodgekleurde Macchi MC 72 die met 709 kilmeter per uur, in 1934 bereikt, nu nog steeds recordhouder is in zijn klasse van watervliegtuig-met-propellor.
In één van de hangars hangt een model (of is het een origineel?) van de experimentele helicopter van Enrico Forlanini uit 1877. Het is het eerste object ter wereld kennelijk – en heel eventjes juist ook daarboven – dat zwaarder is dan lucht en dat tóch kon vliegen. Het is duidelijk geïnspireerd door een van de visionaire vliegmachines van Leonardo da Vinci (waarvoor zie, bijvoorbeeld, deze Engelstalige website of hier in het Italiaans). Het is onwaarschijnlijk dat Leonardo’s ontwerp echt van de grond had kunnen komen omdat de, zeg maar, entiteit of agent die de energie moest leveren te zwaar zou zijn geweest om te kunnen worden opgeheven. Anders gezegd: de spierkracht moest van een mens komen en daardoor werd het ding gewoon te zwaar. Niettemin is zijn visie als inspiratiebron baanbrekend gebleken.
Forlanini (1847-1918) is er in 1877 in geslaagd om tijdens een demonstratie in Milaan zijn hefschroefmachine 20 seconden in de lucht te houden op zo’n 13 meter hoogte. Het succes was te danken aan de combinatie van een uitgekiende rotatie van de helix-vormige “wieken” en het ontwerp van een stoommachientje van zeer licht gewicht en klein formaat. (Voor meer informatie, zie website van het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci te Milaan.
Het zou uiteindelijk Igor Sikorsky (1889-1972) zijn die in de loop van jaren vanaf ongeveer 1910 met wisselend succes de ontwikkeling van de moderne helikopter op zou schroeven, eerst in de Oekraïne en Rusland en na de Russische Revolutie in America. (Al zou het duren tot Het succesverhaal van Sikorsky in het ontwerp en de bouw van bemande helikopters is natuurlijk bekend – al is het verloop van deze geschiedenis eigenlijk heel gecompliceerd– en duurt ook gewoon voort (zie bijvoorbeeld de website van dit wervelende bedrijf). En ze maken er ook echt een verhaal van. Ze zijn hun machines in zekere zin blijven zien als de erfgenamen van de visionaire projecties van Leonardo da Vinci. Dat blijkt uit de nauwe betrokkenheid van het bedrijf Sikorsky Aircraft Corporation met de wedstrijd die in 1980 is uitgeschreven door de American Helicopter Society. “AHS International initiated the Igor I. Sikorsky Human Powered Helicopter (HPH) Competition in 1980, with a prize of $25,000. After nearly 30 years without a successful design, AHS was grateful that Sikorsky Aircraft Corp. greatly increased the size of the award by pledging $250,000 for the first successful controlled flight of a human powered helicopter that met all of the requirements of AHS International’s Igor I. Sikorsky Human Powered Helicopter Competition.” (AHS)
Deze wedstrijd doet denken aan de grandioze prijswedstrijden van de vroege luchtvaart, zoals gericht op de oversteek van oceanen, de Schneider race, en de reis om de wereld. Na dertig jaren zonder winnaar te zijn gebleven heeft het actuele bedrijf Sikorsky met de vertienvoudiging van het prijzengeld een nieuwe impuls gegeven aan de Igor I. Sikorsky Human Powered Helicopter Competition die, laten we het even benadrukken, dus een moderne oplossing moest geven voor het dilemma waardoor de helicopter van Leonardo da Vinci nooit van de grond kon komen. Het hefschroefvliegtuig moest op spierkracht van de grond komen. Dat is nu gelukt; op 13 juni 2013 is het een groep Canadese ingenieurs, afgestudeerden van de universiteit van Toronto die zichzelf hebben verenigd onder de naam Aerovelo, eindelijk gelukt om zo’n helicopter te doen vliegen en de ereprijs in de wacht te slepen (zie de Aerovelo website of bijvoorbeeld dit krantenartikel).
Aan de eisen werd voldaan (“A one minute hovering time, a momentary achievement of 3 meters altitude, and controlling the vehicle within a constrained box — all in the same flight — was required to win the AHS prize.”, aldus de AHS). En er is een filmpje van dat van harte is aanbevolen als u het niet al hebt gezien via een van de reeds gegeven links of gewoon tijdens deze zomer:
Ere dus aan deze jonge mensen van Aerovelo, ere aan Igor Sikorsky en zijn nazaten; en natuurlijk ere aan de Italiaanse genieën Leonardo da Vinci én, u raad het al, de bijna vergeten Enrico Forlanini. De stoomaangedreven helikopter van laatstgenoemde uit 1877 kan worden beschouwd als een mijlpaal op de weg van de visionaire projectie van Leonardo da Vinci uit circa 1500 naar, zo is gebleken, het felbegeerde succes van Aerovelo in 2013. Zijn uitvinding staat niet buiten de route, als het ware, alleen vanwege het gebruik van een motor. Datzelfde zou gelden voor alle helikopters van Sikorsky en diens medepioniers en concurrenten. Nee, het is veeleer van betekenis dat Forlanini de principiële gedachte van de hefschroef, Leonardo’s visie, zo systematisch heeft geproblematiseerd dat hij met een oplossing is gekomen die de toekomst bleek te hebben. Dat is nu bijna helemaal vergeten. Forlanini zou zijn reputatie steviger vestigen als pionier van de vleugelboot (idrottero, idrovolante, aliscafo). Maar dát verhaal speelde zich af op een ander meer: il Lago Maggiore.
Uiteraard liggen de zaken altijd weer wat minder schematisch dan hier voorgesteld. Aan bijna elke uitvinder gaat weer een ander vooraf die al dan niet meer eer verdient dan de nakomer die de meeste erkenning heeft gekregen. Het mooiste voorbeeld hiervan is toch altijd nog het geval van de uitvinder van de telefoon: Antonio Meucci zal altijd geheel ten onrechte in de schaduw blijven staan van Alexander Graham Bell (waarvoor zie gemakshalve het Nederlandstalige wikipedia artikel over Meucci). Zo zijn er dus ook meerdere voorlopers van de nieuwe helikopters die allemaal lijken te zijn geïnspireerd op het voorbeeld van Leonardo da Vinci. In de 18e eeuw werd aan het concept van de een “heffende rotor”, laten we het zo stellen, gewerkt door Mikhail Lomonosov (1754), Christian de Launoy (1783) en tegen de eeuwwisseling Sir George Cayley. Met Gustave Ponton d’Amécourt (1825-1888) kwam er schot in de zaak, al was het maar omdat we hem wellicht mogen beschouwen als de vader van het woord “helikopter” , dat hij heeft samengesteld uit de Griekse woorden “helikos” (“helix”) et “pteron” (“vleugel”). Samen met de uitvinder Guillaume Joseph Gabriel de La Landelle, met wie hij in 1861 samenwerkte, zou hij ook het vaderschap delen van de eerste moderne experimentele helikopter. Dat was “la chére hélice”, waarvan een prachtige foto is bewaard gebleven uit 1864, die ook al stoomaangedreven was, net als die van Enrico Forlanini zo’n 16 jaar later zou zijn (gevonden eerst via deze online tekst uit 1936; en zie ook de biografisch wikipedia artikelen van Ponton d’Amécourt en Guillaume Joseph Gabriel de La Landelle). Maar was “la chère hélice” wel werkelijk de eerste echte helikopter? Heeft het wel gevlogen? Was de helix – ik zie op de foto twee rotors – wel goed genoeg ontworpen dat het toestel stabiel kon “zweven”? Het lijkt erop dat het Franse toestel wel een conceptuele sprong voorwaarts betekende, waarmee de visie van Leonardo eeuwen vooruit werd gestuwd, maar dat het nog niet echt goed heeft gewerkt – het is in ieder geval niet van de grond los gekomen (Florian Ion Petrescu, Relly Victoria Petrescu, The Aviation History, 2012, 72, gezien in Google Books). En de werking van de helikopter, dus de precieze uitwerking van het concept tot een resultaat dat geldt, dat lijkt nu, voor zover mijn oppervlakkige kennis van de zaak reikt, toch het nieuwe te zijn geweest van de experimentele helikopter van Forlanini. Vooral in de luchtvaart zit het bewijs in de pudding – vliegt ‘ie wel of vliegt ‘ie niet?
BankGiroLoterij Molenprijs 2013
BGL Molenprijs 2013 MiniDocu from John @ Workstation • Amsterdam on Vimeo.
We hebben weer een paar molenfilms gemaakt. De gehele maand september mogen mensen stemmen op een van de projecten die kandidaat zijn gesteld voor de bankGiroLoterij Molenprijs 2013. Om een gevoel voor de actie op te wekken en vast een indruk te geven van de projecten hebben we deze films gemaakt. De link hierboven is naar ons documentair verslag van de reis die de jury maakte langs de genomineerde project. De reis was zo’n 750 kilometer lang en is in een enkele dag volbracht. Onze crew werd rondgereden door Feliz. Onze eigen stoere werker! Hieronder geef ik de tekst weer die we hebben geschreven voor een van de korte films: de teksten moesten kort blijven, sterk ingedikt, en de verdeling van de aandacht moest evenwichtig zijn.
De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publiekprijs voor projecten die gericht zijn op de restauratie van molens of de verbetering van hun effectiviteit in cultuureducatie en -beleving. Uit de tientallen uitgewerkte projectvoorstellen heeft de vakjury een voorselectie gemaakt. Dit jaar kunt u stemmen op een van de zeven genomineerde projecten, de gehele maand september, via de website www.molenprijs.nl. De Molenprijs is een initiatief van Vereniging De Hollandsche Molen die wordt ondersteund door de BankGiro Loterij. Het winnende project ontvangt dit jaar 90.000 euro. De andere zes genomineerden nemen deel aan de extra opbrengst van 1 euro per uitgebrachte stem. Met uw stem steunt u de deelnemers en daarmee het hele molenerfgoed van Nederland. Bovendien maakt u zelf ook kans op een mooie prijs.
De “Jacobus” te Vessem staat midden in het leven van de gemeenschap. Met een slimme ingreep wordt voldoende ruimte en licht gecreëerd in de belt om het publiek in deze ontvangstruimte nog beter van dienst te kunnen zijn.
Een van de molens in het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk blijkt twéé schepraderen te hebben gehad, zodat de molen twee kanten op kon malen. De maalinrichting van deze unieke contramolen moet worden hersteld en zichtbaar gemaakt.
De Molen van Fakkert in het Overijsselse Hoonhorst staat centraal in het dorp en is na de recente restauraties weer in topconditie. Maar het molenerf is nog niet klaar en wacht op bestrating en een multifunctionele schuur.
De Windmotor van het Friese Munnekeburen, ooit een beeldbepalende stoere werker, is in 1983 ingestort en moet nu weer worden herbouwd om de polder te bemalen en elektriciteit te leveren.
Bij Elahuizen in Friesland wordt een staarttjasker gebouwd die zal worden ingezet voor bijzonder natuurbeheer. Met deze historische reconstructie zal een verloren molentype weer opnieuw tot leven worden gewekt.
De Herder in Medemblik staat fier op de Westfriese Omringdijk en is een heuse blikvanger samen met het naastgelegen poorthuisje. Dat gebouw moet worden aangekocht en betrokken bij de molen als ontvangstruimte voor het publiek.
De beroemde strijkmolens van Alkmaar bemaalden ooit de polder Ouddorp en trekken nu dagelijks veel bekijks. Maar er zijn nog onvoldoende faciliteiten om bezoekers te ontvangen en dat moet veranderen met de bouw van een schuur en een hooiberg.
Museion Media produceerde diverse films (lang en kort) bedoeld voor promotie voor deze prijs. Zie www.museion.nl