De Catalaanse politie (Mossos d’Esquadra) heeft gisteren de opdracht gekregen om vóór 1 october, de dag van het door Madrid gewraakte referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid, alle plaatsen waar men volgens aankondiging hun stemmen zouden uitbrengen te “verzegelen”, alle personen aldaar te weg te sturen en desnoods aan te houden, alle benodigdheden voor het uitbrengen van stemmen in beslag te nemen en mensen te verbieden zich op te houden binnen een straal van 100 meter om die plaatsen heen. De verzegeling van zo’n 6000 ruimtes zou op 30 september moeten geschieden, met het aanbrengen van duidelijk zichtbare linten en met affichering van strafrechtelijke vervolging bij het breken ervan. De bedoelde gebouwen – veelal scholen, bibliotheken en gezondheidscentra – zouden vanaf dat moment onder permanente bewaking moeten staan. Van een ieder die zal trachten toch binnen te komen, inclusief de mensen die daarom alleen zullen vragen, zal de identiteit moeten worden geregistreerd met het oog op latere vervolging en bestraffing. Schooldirecteuren die hun gebouwen hebben willen openstellen voor het gebruik als stembureaus zijn gewaarschuwd dat ze strafrechtelijk zullen worden vervolgd.
Spaanse democratie aan het werk. De majoor van de Mossos, Josep Lluís Trapero, heeft geantwoord dat zijn dienst niet aan die opdracht zal kunnen voldoen. Het zou fysiek ondoenlijk zijn en de maatregelen zelf zouden de openbare orde verstoren (“a considerar que és materialment impossible complir i que podria derivar en un problema d’ordre públic”). Ik verwacht dat de Spaanse overheid (“fiscalía”, in dit geval bij monde van de “fiscal superior de Catalunya”, José María Romero de Tejada) binnenkort disciplinaire maatregelen zal nemen tegen deze held van de week van de klopjacht op de terroristen van Barcelona en Cambrils. Als dat niet al gedaan is.
De Spaanse overheid had, in anticipatie van het antwoord van Trapero dat de opdracht praktisch niet uit te voeren zou zijn, reeds aangeboden om manschappen van de Guardia Civil in te zetten om aan de eisen te voldoen. Er is ook voorgesteld de Mossos onder direct bevel te stellen van de kolonel Diego Pérez de los Cobos van de Guardia Civil, maar daartegen is met kracht geprotesteerd: de Mossos staat krachtens dezelfde constitutie waar Madrid zich op beroept onder bevel van de “Junta de Seguretat”, de Veiligheidsraad die wordt voorgezeten door de president van de Generalitat, Carles Puigdemont, die nu juist de drijvende kracht is achter het referendum.
Kortom, de situatie wordt met de dag grimmiger en doet me steeds meer denken aan andere historische contexten waarin een bezetter de lokale gezagsdragers dwingt om hun eigen mensen geweld aan te doen.
Bron voor dit bericht: http://www.lavanguardia.com/politica/20170927/431585241596/fiscalia-mossos-precintar-olegis-referendum.html
Beknopt in het Engels ook:
http://www.catalannews.com/politics/item/spain-s-prosecutor-orders-catalan-police-to-seal-off-polling-stations-this-weekend
Opmerking bijgevoegd op 28 september. Het zoals de historicus Joan Culla het zegt: Madrid wil graag dat de Catalaanse politie gezien moet worden het vuile werk op te knappen; Madrid wil voorkomen dat men (opnieuw) ziet hoe de Guardia Civil tegen het kiesrecht optreedt (” « Madrid veut faire faire le sale boulot par les policiers catalans, explique l’historien Joan Culla. Elle ne veut surtout pas qu’une photo fasse le tour du monde montrant des gardes civils espagnols en train de saisir des urnes. Vous imaginez l’effet ! »”, in: Le Devoir van 28 september 2017, een krant uit Montréal, Québec, die, nu ik het zo zie, veel aandacht blijkt te schenken aan de ontwikkelingen in Catalunya:
http://www.ledevoir.com/international/europe/509051/referendum-catalan-la-bataille-des-bureaux-de-vote).
We hebben nu al gezien hoe burgemeesters, ambtenaren, politici en journalisten (zie noot 1) in de afgelopen weken “officieel” zijn geïntimideerd door de Spaanse autoriteiten met arrestatie of bedreiging van strafrechtelijke vervolging; en met het opleggen van boetes, waaronder 1500 euro per dag dwangsom (zonder rechtszaak overigens) voor ieder die zich schuldig maakt aan de grove misdaad van (de verwachte) het misbruik maken van “kantoormiddelen”; waaronder ook de 5,2 miljoen euro boete binnen twee weken te betalen door Artur Mas, de voormalige president van de Catalaanse Generalitat, omdat hij twee jaar geleden het vorige referendum had georganiseerd. Er zijn websites door Madrid gesloten, invallen gedaan in commerciële bedrijven die stembiljetten drukten, computers in beslag genomen en de postbestelling van en vanaf de Catalaanse bestuursorganen is eveneens belemmerd. Intussen zijn vanuit Spanje eenheden van de militaire politie (Guardia Civil), tenminste 16000 man/vrouw sterk, op weg naar Catalunya, naar een gelegenheidskazerne ingericht op een gecharterd cruise-schip in de haven van Barcelona, onder luid gejoel van “andere” Spanjaarden, die ze aansporen met “Pak ze aan!” (waarvoor, zie http://www.catalannews.com/politics/item/go-get-em-crowd-chants-spanish-police-leaving-for-catalonia).
Voor het cruise-schip: http://www.zerohedge.com/news/2017-09-21/spanish-police-mount-force-16000-catalan-port-raid-government-offices-tensions-mount
Eerdere opname van de beschildering die de rederij Moby hanteert. Bron: Pixabay, Public Domain
Leuke wetenswaardigheid: de romp van het schip is beschilderd met de cartoon figuren Tweety en Daffy Duck. De inkwartiering van de Guardia Civil op dat weinig stoer ogende schip was van meet af aan een bron van ridicuul. Een van de bestuurlijk ongehoorzame burgemeesters van Catalunya meldde zich gisteren bij het gezag met een pluche Tweety. Dat figuurtje (“Piolín” in het Catalaans) begint een beetje een mascotte te worden van de Catalanisten. Tegen de buitenwand en romp van het schip van de Guardia Civil zijn nu enorme doeken geplaatst om het lachwekkende figuurtje af te dekken. En sindsdien klagen de agenten die daar zijn ingekwartierd over het gesmoorde binnenklimaat van hun sukkelige onderkomen. Er wordt wat afgelachen daar in Barcelona, maar pas op: de Guardia Civil raakt alleen maar extra gefrustreerd en opgefokt door wat zij nu ervaren als een vernedering. Voor de volledigheid: het zijn hun eigen mensen die nu juist dát schip ervoor hebben gecharterd.
Voor meer over dit schip en over Tweety: https://twitter.com/i/moments/912031541403856897
Herkomst van deze foto is me onbekend helaas. Ik heb dit beeld via de Facebook pagina van “República Catalana” die verwijst naar een bericht op Twitter:
https://twitter.com/i/moments/912031541403856897
Over de dreigende onbeschoftheid van de woorden “A por ellos!”, zie o.a.:
http://www.cugat.cat/noticies/politica/130864/p.-miserachs-%28mes%29_-_dir-_a-por-ellos%21_-es-d_un-pais-retardat-no-s_adonen-que-el-mon-ha-evolucionat_
Intussen is het voor de ontwikkelingen ook relevant om te constateren dat de Spaanse president Rajoy in zijn ontmoeting met zijn Verenigde Staten collega Trump niet de bijval heeft gekregen waar hij wellicht op had gehoopt: de president van de VS zou hebben verklaard dat hij persoonlijk zou willen zien dat Spanje een eenheid zou blijven maar dat hij verwacht dat de Catalanen toch hun referendum willen houden; én dat het conflict al eeuwenoud is (“I’ve been watching that unfold but it’s actually been unfolding for centuries”) dus, tja….
Tja, wat? Wat is het standpunt nu eigenlijk inzake het zelfbeschikkingsrecht van dat volk nu het al eeuwenlang in het geding is? De Verenigde Staten willen het natuurlijk liever ook niet zien gebeuren. Maar de zelfgekozen kampioen van de vrije wereld kan zich ook moeilijk uitspreken tegen de democratische uitdrukking van de wil van de Catalanen. Begrijpelijk genoeg is de kwestie aldus ontweken. Zie hiervoor: http://www.catalannews.com/politics/item/trump-says-that-catalans-will-oppose-madrid-s-referendum-ban
Hoewel ontweken? Op TV3 hoorde ik Trump nu verder zeggen, in een ander geciteerd gedeelte van de persconferentie, dat hij de Catalanen op het hart zou willen drukken om vooral bij Spanje te horen. “I really think the people of Catalonia would stay with Spain […] I think it would be foolish not to. You’re talking about staying with a truly great, beautiful and very historic country.”
(https://www.thelocal.es/20170927/trump-think-the-people-of-catalonia-would-stay-with-spain). Trump weet klaarblijkelijk niet dat Catalunya minstens nét zo “historic” is als Castilië, zo niet “more historic”, en beslist “much more historic” dan Spanje, dat immers een relatief recent gevormde nationale staat is. Maar ja, geschiedenislessen lijkt Trump sowieso nooit te hebben gevolgd.
Noot 1 (aangemaakt op 29-09-2017). Op 9 september viel de Guardia Civil de redactie binnen van het nieuwsweekblad nieuwsblad El Vallenc. De directeur, Francesc Fabregas, is ervan beschuldigd het aanstaande illegale referendum te faciliteiten. Drie zaken zijn deze journalist ten laste gelegd: weigering om mee te werken met het onderzoek, misbruik van publieke middelen, ongehoorzaamheid (“El director del Setmanari El Vallenc està investigat per la Guàrdia Civil per presumpte col·laborador necessari en tres delictes en relació a l’1 d’octubre: prevaricació, malversació de fons públics i desobediència”, El Vallenc website 09-09-2017). hem is gevraagd lijsten met namen te overhandigen, wat hij heeft geweigerd te doen. Er zijn laptops en documenten in beslag genomen voor verder onderzoek. Zie hiervoor de berichten op de website van El Vallenc zelf vanaf die dag (inz. het bericht van de namiddag). Internationaal kreeg deze inval aandacht mede dankzij de reactie van Julian Assange. Veel later is, in een ander incident van machtsmisbruik ter intimidatie van de pers, een radiojournaliste aangeklaagd. “The Union of Guardia Civil officers has sued Catalan journalist and radio news presenter Mònica Terribas over allegations that she “endangered” police operations when she asked listeners to report on recent anti-referendum raids, thus “implicitly encouraging disorderly conduct”. Terribas, one of Catalonia’s most well-known journalists, is the director and lead anchor of “El Matí de Catalunya Ràdio”, the morning daily news program on Catalan public radio.” (Catalan News 25 september 2017; zie ook La Vanguardia 25-09-2017 in het Castilliaans).