Op 4 mei valt er meer te gedenken, internationaal, dat verband houdt met actuele misdadigheid. Aangehecht is de originele aankondiging van het studentenprotest dat op 4 mei 1970 werd gehouden op de campus van de Kent State University in Ohio. De studenten protesteerden tegen de uitbreiding van de Vietnam oorlog naar Cambodia door Nixon. De nationale garde schoot toen op de demonstranten. Er vielen vier doden en meerdere gewonden. De gebeurtenis is in herinnering gehouden mede door het lied “Ohio” van Neil Young (gebracht door Crosby Stills Nash en Young.) “Tin soldiers and Nixon’s coming/ We’re finally on our own/ This summer I hear the drumming/ Four dead in Ohio”.
”
.
O ja. Voor het geval mijn berichtje verkeerd wordt opgevat: voor onze familiegeschiedenis denk ik morgen meer specifiek aan mijn opa Cornelis Lirb, die gesloopt is door de Nazis in Amersfoort en zijn broer Barend die aan de spoorlijn van Birma heeft moeten werken. En aan het leed dat berokkend is aan hun gezinsleden. En mijn overgrootvader Gerbrands die in de hongerwinter is geëindigd in een kartonnen doos bij de Zuiderker omdat zijn schoenzolen onvoldoende voeding hadden geboden. Ik gedenk hun leed OOK in stilte, morgen, maar wel in context van de geschiedenis zoals die zich — wegens straffeloosheid ten gevolge van het groepsdenken dat beheerst wordt door onwetendheid, onverschilligheid, selectieve amnesie en moedwillige verdraaïng — helaas maar blijkt te mogen “herhalen” in perverse reenactment.
.
Maar de dodenherdenking van 4 mei zou alleen maar voor Nederlandse slachtoffers zijn, hoor je deze week steeds. De oproep om herhaling van de misdadigheden te voorkomen ––– “opdat het nooit meer zal gebeuren” –– heeft in voorgaande jaren sprekers er juist toe geleid verbanden te leggen met de actualiteit. Zo legde Femke Halsema in haar toespraak van 2022 expliciet het verband met de oorlog die toen net was begonnen in Europa (https://www.4en5mei.nl/…/toespraak-op-de-dam-femke…). En Zelensky kreeg op 4 mei zelf de gelegenheid om een verband te leggen in Den Haag (zie https://www.government.nl/…/ukraine—the-netherlands…). Dus het argument om nu expres géén verband te leggen met de genocide in Gaza is aantoonbaar een vals gelegenheidsargument.
.
.
Geschiedenis gedenken heeft eigenlijk alleen maar zin JUIST wanneer je het betrekt op de actualiteit. Anders is het gewoon verleden tijd.