Uit de reeks “Lotgevallen van een SPC (Single Person Crew)” – een nerdy verhaal over kleine recorders.
De Tascam Dr-10 recorders zijn eindelijk geleverd. Reeds sinds augustus 2014 zat ik te azen op een recorder die het signaal van de dasspeldmicrofoon eerst veilig en zonder storing zou opnemen, “op de man” (of natuurlijk “op de vrouw”), om het daarna meteen door te poorten naar de zender. Zo zou je via de ontvanger dus kunnen afluisteren met de oren gespitst op storende zaken als het schuren van kleding terwijl je de steeds frequentere zenderstoringen, die het gevolg zijn van digitale televisie voornamelijk, nu eens zou kunnen negeren omdat de recorder het schone signaal toch al had opgenomen.
Ik had sinds augustus 2014 een dergelijke recorder van het merk JuicedLink in de “pre-order” staan bij de zaak van het echtpaar Blimie and Herman Schreiber in New York. De enthousiaste Robert Rozak van JuicedLink – de makers van uitstekende-maar-nog-steeds-betaalbare voorversterkers, had dat apparaatje op de vakbeurs in Las Vegas in april eerder vorig jaar aangekondigd. Maar helaas bleef ik iedere twee weken bericht krijgen van het echtpaar Schreiber (of een van hun medewerkers, menselijk of niet) dat ze het JuicedLink recordertje nog steeds niet konden leveren. Het duurde zo lang dat de primeur tegen october bleek te zijn ingehaald door het Japanse merk Tascam (dat bij velen beter bekend is als TEAC). De Japanners hadden opeens een eigen minirecordertje op de markt gebracht dat de dasspeldmicrofoon eerst opneemt en het signaal vervolgens doorgeeft aan de zender. Perfect. Omdat, echter, de Tascam ook niet kon worden geleverd door Blimie & Herman’s fotozaak, heb ik het ding besteld bij de Zeeuwse DJ-gebroeders Bax. Maar zij konden dít apparaat, door overmacht, toen ook niet leveren. (Hierbij zij complimenterend opgemerkt dat ze hebben gezorgd voor een uitstekende begeleiding en afwikkeling.) In mijn onderzoek op de gebruikersfora van geluidsmensen en SPC’s (Single Person Crew – voortaan een mooi alternatief voor de vreselijke term “camjo”, een soort sovjet-woord als comecon en comintern, voor Bromet-achtige “camera-journalisten” die met hun onbeschaamde lens tuinspuiten terwijl ze door hun eigen opnames heen allerlei zeurende vragen stellen en sarcastische commentaren geven) vernam ik het gerucht dat weer een ander bedrijf dat apparatuur maakt voor geluidsopnames op locatie (dus mixers, zenders, recorders, voedingen en voorversterkers etc.), Zaxcom van een zekere Glenn Sanders uit New Jersey, juridische stappen had genomen tegen de partijen die inbreuk maakten of dreigden te maken op hun octrooirecht. Zaxcom zou namelijk een patent hebben op het idee, of duurder gezegd “het concept”, dat je een signaal van een dasspeldmicrofoon-eerst-opneemt-en-vervolgens-doorgeeft-aan-een-zender. Zelf komen ze met apparaten die acht keer zo duur zijn dan die van concurrenten. Het is, als dit gerucht waar is, alsof je beweert een patent te hebben op een voertuig-op-vier-wielen-dat-zichzelf-in-beweging-brengt-met-behulp-van-een-verbrandingsmotor en daarmee FIAT, OPEL, PEUGEOT, KIA, SUZUKI, DACIA, ETCETERA verbiedt om ook een auto te maken, terwijl je zelf alleen een ASTON MARTIN achtige supercar op de markt brengt. Lekker dan: Verenigde Stateners hebben er steeds vaker een handje van om geld te verdienen met behulp van juristen.
Nou goed, vele maanden later heb ik de recorders van Tascam nu dan toch geleverd gekregen en wel door de winkel van de familie Thomann in het Beierse Treppendorf. De recorders werken goed. Ze werken op een enkele AAA batterij en geven spanning af aan mijn lavaliers (Sanken COS 11 en Sennheiser ME2; naar verluid werkt deze fantoom voeding, die ze in dit apparaat overigens “bias” noemen, echter niet automatisch met alle dasspeldmicrofoons). Dus ik ben er blij mee. Het wordt nu gemakkelijker en zekerder om het audio goed te registreren, bijvoorbeeld van twee mensen die door een gebouw lopen of over een terrein – en dat is natuurlijk een veel voorkomende situatie. Laat de zenders verder maar kraken!
Eindnoot over de voeding van de lavaliers (trefwoord: Tascam DR 10 phantom power): The unit has a separate menu item called “Bias”, which, when this is switched on, provides the lavalier with “a mic bias of about 2 V”. This is effectively the phantom power required to operate the lavalier, in my case the Sanken COS11 and the Sennheiser ME. Be aware, however, that the required power may not be sufficient for all lavaliers. My colleague has an Audio Technica, I believe it was, that failed to make itself heard by the Tascam unit. Also be aware that the unit comes in various versions depending on the type of lavalier (connector). I have the Sennheiser model. Tascam also provides separate “top panels” with connectors for Shure, Ramsa and Sony lavaliers.
A special 3,5mm mini TRS cable (with a screw lock at both ends) is included in the box. This is great and it is necessary because you will want to connect the output of the unit with the input of the transmitter (in my case a Sennheiser EW), which accepts a screwed minijack, for monitoring and, while you are at it, for recording by the main recorder.
The “bias” power supply of about 2V from the AAA battery may be required to operate the lavalier with this recorder, but it must be switched OFF when the DR10 recorder is connected to the transmitter. This is because the transmitter already sends power to the lavaliere, through the cable and now also through the DR10.